Ενισχύστε την ψυχική σας υγεία βγαίνοντας έξω

Ενισχύστε την ψυχική σας υγεία βγαίνοντας έξω

Mai 18, 2022 0 Von admin

Το να βγαίνεις έξω προσφέρει μυριάδες οφέλη για την υγεία. Ανεξάρτητα με το τι παλεύετε, ο εξωτερικός χρόνος είναι καλός για την ψυχική σας υγεία.

Ο κόσμος στον οποίο ζούμε είναι όλο και πιο περίπλοκος και δύσκολος στην πλοήγηση. Μόνο τα τελευταία δύο χρόνια, έχουμε δει δραστικές αλλαγές παντού γύρω μας – και πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι οι προκλήσεις ψυχικής υγείας είναι «η επόμενη πανδημία». Μια μελέτη που έγινε από το Εθνικό Κέντρο Πληροφοριών Βιοτεχνολογίας δείχνει ότι υπήρξε αύξηση του άγχους και της κατάθλιψης τα τελευταία δύο χρόνια, ανεξαρτήτως ηλικίας. Η πανδημία έχει επηρεάσει όλους μας και την ψυχική μας υγεία, δεν είναι περίεργο που οι άνθρωποι χρειάζονται ανακούφιση και ένα μέρος για να ξεκουραστούν τώρα περισσότερο από ποτέ.

Για πολλούς ανθρώπους, η έξοδος έξω έχει γίνει πηγή χαράς και τρόπος διαχείρισης των πιέσεων της καθημερινότητας. Ο χρόνος που περνάτε στη φύση είναι αποδεδειγμένα χαλαρωτικός και αναζωογονητικός. Ένα άρθρο από το Journal of Environmental Psychology καταδεικνύει ότι τα φυσικά περιβάλλοντα είναι οι καλύτεροι χώροι για τους ανθρώπους να θεραπεύσουν και να αποκαταστήσουν τα συναισθήματα της ελπίδας. Δυστυχώς, δεν αισθάνονται όλοι ασφαλείς στην ύπαιθρο και η πρόσβαση σε εξωτερικούς χώρους είναι ένα προνόμιο που δεν κατανέμεται εξίσου. Τα οφέλη για την υγεία του χρόνου στη φύση υπογραμμίζουν περαιτέρω τη σημασία της δημιουργίας δίκαιης πρόσβασης στην ύπαιθρο.

Όταν οι άνθρωποι βρίσκονται σε γαλήνια περιβάλλοντα, έχουν την ευκαιρία να ξεκουραστούν και να κάνουν επαναφορά. Όλοι χρειαζόμαστε ένα διάλειμμα από τις ρουτίνες μας και όλοι χρειαζόμαστε χρόνο για να επανασυνδεθούμε με τη γη. Και η συμπόνια βρίσκεται συχνά στον πυρήνα αυτής της εμπειρίας.

Φωτογραφία του Dalton Johnson

Αποκαταστήστε τη συμπόνια για τον εαυτό σας, τους άλλους και το περιβάλλον

Οι αποστολές προς τα έξω επικεντρώνονται στην έννοια της συμπόνιας. Πώς φαίνεται να είσαι συμπονετικός, προς τον εαυτό σου, τους άλλους και το περιβάλλον; Το πρώτο βήμα είναι να αγκαλιάσετε την ανάπαυση. Μην περιμένετε από τον εαυτό σας να είστε πάντα παραγωγικοί και να προσποιείτε ότι είστε καλά όλη την ώρα. Το να αναγνωρίζετε πότε είστε κουρασμένοι και χρειάζεστε ένα διάλειμμα είναι εξαιρετικά σημαντικό και χρειάζεται πολλή συμπόνια για να μπορέσετε να δώσετε προτεραιότητα στην ανάπαυση που σας αξίζει.

Όταν είμαστε επικεντρωμένοι στον εαυτό μας, μπορούμε καλύτερα να υποστηρίζουμε τους άλλους. Το ήθος του «πληρώματος, όχι των επιβατών» είναι σημαντικό στο Outward Bound, όπου πιστεύουμε ότι όλοι στην ομάδα διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο.

Φωτογραφία από τον Jon Reynolds

Και αυτή η συμπόνια επεκτείνεται στον τρόπο με τον οποίο εμφανιζόμαστε για το περιβάλλον που μας τρέφει. Είτε πρόκειται για τις μεθόδους της κατασκήνωσής μας είτε για τα έργα παροχής υπηρεσιών με τους κοινοτικούς μας εταίρους, οι μαθητές μας μαθαίνουν να είναι σε σχέση με τη φύση – δεξιότητες που μεταφέρονται σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους μας.

Ο χρόνος έξω μειώνει τα συμπτώματα του άγχους, της κατάθλιψης και του κοινωνικού στρες

Το να βγείτε έξω θα σας βοηθήσει να καταπολεμήσετε τα συμπτώματα που μπορεί να νιώθετε. Είτε παλεύετε με την απομόνωση, το άγχος, την κατάθλιψη, το άγχος, το PTSD ή οποιαδήποτε άλλη ανησυχία για την Ψυχική Υγεία, το να αφιερώνετε χρόνο απλά στη φύση μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμο. Φυσικά, δεν υπάρχει υποκατάστατο για τη λήψη φροντίδας από επαγγελματία ψυχικής υγείας, θεραπευτή ή ψυχίατρο. Εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα ακραίας δυσφορίας, σκέψεις να βλάψετε τον εαυτό σας ή κάποιον άλλο ή επεισόδια ψυχικής ασθένειας που αναστέλλουν την καθημερινότητά σας, απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία υγείας* το συντομότερο δυνατό.

Ωστόσο, όταν πρόκειται για ήπιο άγχος, διαχειρίσιμη κατάθλιψη και κοινωνικό στρες, μελέτες έχουν δείξει ότι το να περνάς χρόνο στη φύση μειώνει ποσοτικά τα συμπτώματα. Και δεν χρειάζεται να πάτε μακριά για να βρείτε τη φύση! Αστικές πεζοπορίες, παραλίες, αστικά πάρκα και χώροι στάθμευσης κατάφυτοι από αγριολούλουδα προσφέρουν ευκαιρίες για να γνωρίσετε τα οφέλη της φύσης. Περνώντας 15 λεπτά έξω μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Η βιταμίνη D αυξάνει την ψυχική υγεία

Φωτογραφία της Rachel Drattler

Οι φυσικοί χώροι είναι σημαντικοί για πολλούς λόγους, ένας από τους οποίους είναι ο τρόπος με τον οποίο υποστηρίζουν τη θεραπεία. Όταν βρίσκεστε έξω, ειδικά μακριά από οθόνες, το σώμα σας βυθίζεται σε έναν πιο φυσικό ρυθμό και η θεραπεία μπορεί να ξεκινήσει. Απλώς καθίζοντας στον ήλιο, θεραπεύεστε. Είστε εκτεθειμένοι στη βιταμίνη D, μια θρεπτική ουσία που παίζει ρόλο στην ενίσχυση της σεροτονίνης. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για άτομα που βιώνουν κατάθλιψη επειδή μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι τα άτομα με κατάθλιψη τείνουν να έχουν λιγότερη βιταμίνη D στο σώμα τους. Το να ξαπλώσετε στην παραλία μπορεί απλώς να φαίνεται σαν ένας πολύ καλός τρόπος για να μαυρίσετε, αλλά είναι επίσης ένας εξαιρετικός τρόπος για να συγκεντρώσετε τα αποθέματα βιταμίνης D του σώματός σας.

Ξεκινήστε τις ενδορφίνες του σώματός σας μέσω της σωματικής άσκησης

Το να περνάτε χρόνο σε εξωτερικούς χώρους είναι υπέροχο για έναν άλλο λόγο: είναι ένα εξαιρετικό περιβάλλον για σωματική δραστηριότητα. Δεν μιλώ για το τρέξιμο ενός μαραθωνίου μονοπατιού απευθείας από τον καναπέ. Μιλάω για παρατεταμένη, χαμηλού επιπέδου άσκηση. Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ δημοσίευσε ένα άρθρο που εξηγεί πώς η τακτική άσκηση αναγκάζει τον εγκέφαλό σας να δημιουργήσει ανάπτυξη νευρικών κυττάρων και να δημιουργήσει νέες συνδέσεις. Όταν αντλούμε το αίμα μας, ξεκινά μια διαδικασία ενδορφινών που διατρέχει ολόκληρο το σώμα. Με τον καιρό, θα παρατηρήσετε ότι τα συμπτώματα της κατάθλιψης γίνονται πιο υποφερτά και μην ανησυχείτε, η άσκηση θα γίνει επίσης πιο υποφερτή.

Φωτογραφία από τον Cullen Welch

Να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας σε αυτή τη διαδικασία. Χρειάζεται χρόνος για να χτίσετε συνήθειες και να νιώσετε άνετα με την άσκηση σε εξωτερικούς χώρους. Η ύπαιθρος μπορεί να είναι ένα ταπεινό μέρος και είναι εντάξει να αλλάξετε σχέδια, να προσαρμόσετε την τελευταία στιγμή ή να κάνετε κάτι εντελώς άλλο, εάν το αρχικό σας σχέδιο δεν λειτουργεί. Η απομάκρυνση του εαυτού σας από το κανονικό σας περιβάλλον, τους κανονικούς μηχανισμούς αντιμετώπισης και το σύστημα υποστήριξής σας μπορεί να είναι τρομακτικό. Αλλά στο σωστό περιβάλλον, η απόσταση μπορεί επίσης να είναι ανακουφιστική. Μπορείτε να εστιάσετε στη στιγμή, να ακούσετε τους ήχους της φύσης και ίσως να ξεχάσετε τη λίστα υποχρεώσεων για λίγο.

Στρατηγικές που θα σας βοηθήσουν να αποσυνδέσετε την πρίζα

Εάν παλεύετε με το άγχος, υπάρχουν διαθέσιμες στρατηγικές για να βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να είστε πλήρως παρόντες όταν βγαίνετε έξω. Προετοιμαστείτε για την επιτυχία φροντίζοντας να είστε «απενεργοποιημένοι» για το διάστημα που βρίσκεστε στη φύση. Κάντε το σκόπιμα. Απενεργοποιήστε το τηλέφωνό σας και ορίστε μια απάντηση μέσω email εκτός γραφείου. Κάντε μια λίστα με τις ευθύνες για να ξέρετε ότι δεν ξεχνάτε τίποτα. Τραβήξτε φωτογραφίες των συσκευών σας για να ξέρετε ότι απενεργοποιήσατε τα πάντα πριν φύγετε από το σπίτι. Να έχετε μαζί σας στυλό και χαρτί για να γράψετε όποιες επείγουσες σκέψεις έχετε όσο λείπετε.

Βγείτε έξω με έναν φίλο για να βελτιώσετε την ψυχική σας υγεία

Φωτογραφία του David Montero

Το πιο σημαντικό, να θυμάστε ότι δεν είστε μόνοι σε αυτό. Πολλοί από εμάς βιώνουμε αυξημένο κοινωνικό άγχος και όλοι περνάμε συλλογικά τραύματα. Επεκτείνετε τη συμπόνια στον εαυτό σας και στους άλλους και χρησιμοποιήστε το ως ευκαιρία για να οικοδομήσετε κοινότητα. Οι πιθανότητες είναι ότι αν είστε νευρικοί για την πεζοπορία σε μια νέα περιοχή, υπάρχει και κάποιος άλλος που είναι επίσης! Ίσως μπορέσετε να συνδεθείτε μαζί τους και να εξερευνήσετε μαζί ένα νέο μέρος.

Χρόνος εκτός κοινότητας

Ένα άρθρο από το Journal of Therapeutic Horticulture περιγράφει τις επιπτώσεις των χώρων πρασίνου στην ψυχική υγεία. Ένα από τα βασικά ευρήματα ήταν ότι δεν είναι μόνο το φυσικό περιβάλλον που κάνει τη διαφορά, αλλά και το κοινωνικό περιβάλλον παίζει μεγάλο ρόλο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό να περνάμε χρόνο με την κοινότητα στη φύση. Το να βγαίνεις μόνος είναι μια δυνατή εμπειρία και σημαντική. Αλλά η έξοδος με μια ομάδα στενών φίλων και οικογένειας έχει τη δυνατότητα να είναι ακόμα πιο ισχυρή επειδή παρακολουθείτε και συμμετέχετε στη θεραπεία ως συλλογικό.

Αυξήστε την ψυχική υγεία έξω

Φωτογραφία του Dalton Johnson

Το να μοιράζεστε ιστορίες και εμπειρίες, να γελάτε με αστεία κατά μήκος του μονοπατιού και να απολαμβάνετε τα φαγητά που μαγειρεύονται πάνω από μια σόμπα είναι εμπειρίες που θα σας φέρουν ακόμα πιο κοντά με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Ίσως κάποιος που γνωρίζετε παλεύει με την ψυχική του υγεία και δεν έχετε ιδέα. Ίσως το να βγείτε έξω και να πάτε για μια πεζοπορία είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεστε και οι δύο. Η ύπαιθρος μπορεί να είναι ένα απίστευτο μέρος για να δεθείτε, να μιλήσετε για τη ζωή και απλά να καθίσετε ήσυχα και να απολαύσετε την ηρεμία. Όταν θεραπεύουμε συλλογικά, απορρίπτουμε την έννοια του ατομικισμού, ασκούμε την ανθεκτικότητα της κοινότητας και δημιουργούμε ευκαιρίες για όλους να είναι ανοιχτοί στους αγώνες τους.

Είμαστε σε Αυτό Μαζί

Δεν είναι ντροπή να έχεις μια ψυχική ασθένεια ή να παλεύεις με την ψυχική σου υγεία. Χτίζουμε κοινότητα όταν δίνουμε ο ένας στον άλλο χώρο να αισθανθεί τα συναισθήματά μας. Χτίζουμε δύναμη όταν γινόμαστε ευάλωτοι μεταξύ μας. Χτίζουμε ριζοσπαστικές κοινωνικές δομές που προάγουν την εμπιστοσύνη, την ανταλλαγή πόρων και τη συμπόνια. Μπορούμε να φανταστούμε ξανά πώς μοιάζει η αυτοφροντίδα και η κοινοτική φροντίδα. Οι ομάδες στις οποίες συμμετείχα όταν έδωσα οδηγίες για μαθήματα Outward Bound ήταν από τα πιο ευγενικά και κατανοητά άτομα που έχω γνωρίσει ποτέ, και η κοινότητα που δημιουργήσαμε κατά τη διάρκεια του σύντομου χρόνου μας στη φύση ήταν ένα όμορφο πράγμα.

Μπορεί να εκπλαγείτε από το πόσοι άνθρωποι μπορούν να σχετίζονται με τον αγώνα με την ψυχική υγεία. Είναι κάτι για το οποίο πρέπει να μιλήσουμε περισσότερο, ειδικά όσον αφορά την ύπαιθρο. Το να βγαίνουμε έξω είναι ένα απίστευτο εργαλείο και παρόλο που μπορεί να μην σβήνει οριστικά τις προκλήσεις της ζωής μας, το να πηγαίνουμε στη φύση μάς βοηθάει να κάνουμε επαναφορά, να εστιάσουμε στη μεγάλη εικόνα και να απελευθερώσουμε στρεσογόνους παράγοντες που είναι εκτός ελέγχου μας. Όταν είμαστε σωματικά μακριά από την εργασία μας, τους στρεσογόνους παράγοντες ή τα ερεθίσματα, ελευθερώνει χώρο στο μυαλό μας για να επικεντρωθούμε στην ομορφιά γύρω μας.

Πάμε!

Το να βγαίνεις έξω προσφέρει μυριάδες οφέλη για την υγεία σε όλους. Ανεξάρτητα με το τι παλεύετε, το να βγείτε έξω είναι καλό για την υγεία σας. Απολαύστε κρίσιμες βιταμίνες, ανεβάστε τον καρδιακό σας ρυθμό, δημιουργήστε μια συμπονετική κοινότητα και δώστε στον εαυτό σας χώρο για ξεκούραση και χαλάρωση. Εξετάστε το ενδεχόμενο να προσθέσετε έναν καθημερινό περίπατο ή χρόνο έξω στην τρέχουσα ρουτίνα Ψυχικής Υγείας σας. Η φύση δεν είναι απαραίτητα ένα υποκατάστατο 1:1 για την επαγγελματική υποστήριξη, αλλά σίγουρα θα προσφέρει οφέλη στην υγεία σας. Σας ενθαρρύνω ιδιαίτερα να προσκαλέσετε έναν φίλο, να βγείτε έξω και να επωφεληθείτε από τους καταπληκτικούς φυσικούς πόρους που έχουμε παντού γύρω μας. Είναι εύκολο, δωρεάν, χαλαρωτικό και θεραπευτικό.

*Χρειάζεστε κάποιον να μιλήσετε; Η γραμμή κειμένου της κρίσης εξυπηρετεί οποιονδήποτε, σε κάθε είδους κρίση, παρέχοντας πρόσβαση σε δωρεάν, 24/7 υποστήριξη μέσω μηνυμάτων. Στείλτε μήνυμα HOME στο 741741 για να επικοινωνήσετε με έναν σύμβουλο κρίσεων σήμερα. Εάν σκέφτεστε την αυτοκτονία, ανησυχείτε για έναν φίλο ή αγαπημένο σας πρόσωπο ή θέλετε συναισθηματική υποστήριξη, Εθνική Γραμμή Πρόληψης Αυτοκτονιών Το δίκτυο είναι διαθέσιμο 24/7 σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες.


Σχετικά με τον Συγγραφέα

Η Tilly Schoonhoven είναι εκπαιδευτικός, φυσιοδίφης και ποιητής με έδρα την περιοχή του Κόλπου του Σαν Φρανσίσκο, που χρησιμοποιεί τις αντωνυμίες τους. Η Tilly εργάστηκε στη βιομηχανία υπαίθριων χώρων τα τελευταία οκτώ χρόνια, πιο πρόσφατα στο Εξωτερικά Δεσμευμένη Καλιφόρνια ως Field Instructor, Equity Process Facilitator, Communications Contractor και Social Media Writer. Είναι παθιασμένοι με το να φέρνουν ισότητα και δικαιοσύνη σε όλες τις γωνιές της υπαίθριας βιομηχανίας και είναι γνωστοί στις κοινότητές τους για τη συμμετοχή άλλων σε στοχαστικούς και απαιτητικούς διαλόγους για να ωθήσουν τη βιομηχανία του εξωτερικού χώρου προς τα εμπρός. Στον ελεύθερο χρόνο τους, η Tilly απολαμβάνει να φροντίζει τα φυτά της και να ξαπλώνει στην παραλία μια σπάνια ηλιόλουστη μέρα στο Σαν Φρανσίσκο.