5 Πράγματα που ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να πείτε στο παιδί σας

5 Πράγματα που ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να πείτε στο παιδί σας

September 7, 2022 0 Von admin

Το να λέτε το σωστό στα παιδιά σας ΔΙΑΡΚΕΙΑ είναι αδύνατο, αλλά το να ξέρετε τι δεν πρέπει να λέτε στα παιδιά σας σε ορισμένες περιπτώσεις είναι το κλειδί για την οικοδόμηση μιας μακροχρόνιας σχέσης που ενδυναμώνει το μέλλον χωρίς να βλάπτει το παρόν.

Ως σύμβουλος Θετικών Γονέων και ως γονέας ο ίδιος, γνωρίζω από πρώτο χέρι πόσο δύσκολο μπορεί να είναι να βρούμε το σωστό να πούμε σε ένα παιδί που πυροδοτείται όταν τα ερεθίσματα του συχνά μας προκαλούν. Και μιας και μιλάμε για πυροδοτημένες στιγμές, να το θυμάσαι όσο λιγότερα πεις, τόσο το καλύτερο. Δεν είναι καλή στιγμή για να διδάξετε, να εκπαιδεύσετε, να κάνετε διαλέξεις, να εξηγήσετε, να εκφράσετε την απογοήτευσή σας ή να πείτε οτιδήποτε μακροσκελής επειδή το παιδί σας δεν μπορεί να σας ακούσει. Αντι αυτου, σταματήστε και αναπνεύστε – θα σας βοηθήσει επίσης να ηρεμήσετε.

Ακολουθεί μια λίστα με 5 πράγματα που δεν πρέπει να πείτε στο παιδί σας που έχω συγκεντρώσει τις ακόλουθες παρατηρήσεις που έχω κάνει με την οικογένειά μου και τόσα άλλα σε διάφορα περιβάλλοντα:

Το να γνωρίζουμε πάντα το σωστό να πούμε είναι πολύ δύσκολο, είναι πιο εύκολο να εστιάσουμε σε αυτά που δεν πρέπει να πούμε στα παιδιά όταν θέλουμε να οικοδομήσουμε ένα υπέροχο μέλλον χωρίς να βλάψουμε την παρούσα στιγμή.  Το να γίνετε ο θετικός γονέας που θέλετε να είστε ξεκινά με τις επιλογές που κάνετε και τις λέξεις που επιλέγετε να χρησιμοποιήσετε.  Εδώ μπορείτε να ξεκινήσετε.

Μην «κατηγορείτε» το παιδί σας για κάτι για το οποίο είστε «ένοχος».

Αυτό έρχεται συχνά με καλλιεργημένες συνήθειες και συμπεριφορές που βλέπουμε στα παιδιά μας και κατηγορούμε τον εαυτό μας για αυτό. Αυτό μπορεί να αφορά τον χρόνο οθόνης, τις πρακτικές φαγητού και εκμάθησης, την αναβλητικότητα, τη διαχείριση θυμού κ.λπ.

Τα παιδιά μας είναι συχνά μια αντανάκλαση αυτού που βλέπουν και βιώνουν στο σπίτι. Όταν αναγνωρίζουμε μοτίβα που αντιπαθούμε ή επιθυμούμε να διακόψουμε, το να λέμε στα παιδιά μας ότι περνούν πολύ χρόνο στις οθόνες τους ή ότι τρώνε με ανθυγιεινούς τρόπους είναι άσχετο, εκτός κι αν ελέγξουμε πρώτα με τον εαυτό μας. Πώς σχετιζόμαστε με το φαγητό; Πόσο καιρό περνάμε στις οθόνες μας; Πόσες από αυτές τις συνομιλίες κάνουμε ΕΝΩ κρατάμε το τηλέφωνό μας;

Εάν αισθάνεστε ένοχοι για μια συμπεριφορά που έχετε ενσταλάξει στο παιδί σας, υπάρχουν μόνο δύο επιλογές: μπορείτε να γίνετε η αλλαγή που θέλετε να δείτε ή μπορείτε να αποδεχτείτε ότι αυτό κάνετε και να προχωρήσετε με συμπόνια.

Το να κάνετε κάτι και να κατηγορείτε τον εαυτό σας για αυτό είναι επίσης επιζήμιο για εσάς.

Μην μειώνετε την εμπειρία του παιδιού σας

Υπερβάλλεις.

Δεν είναι τόσο κακό.

Είναι μόνο μια μικρή μελανιά.

Κάνετε λάθος.

Δεν υπάρχει τίποτα για να κλάψετε.

Δεν έγινε τίποτα…

Υπάρχουν πολλοί θετικοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να νιώθουμε υποχρεωμένοι να πούμε αυτά τα πράγματα, αλλά δεν πρέπει. Ό,τι επικοινωνεί το παιδί σας αντιπροσωπεύει την εμπειρία του και δεν έχει σημασία τι πιστεύουμε εμείς.

Μην κατηγορείτε το παιδί σας για την εμπειρία του

Συνεχώς τρέχετε και κοροϊδεύετε. σίγουρα θα πέσεις!

Λοιπόν, αν κάνατε την εργασία σας στην ώρα σας, δεν θα ήσασταν σε αυτό το χάος – έτσι;

Αν δεν είχες πιέσει τον φίλο σου, θα εξακολουθούσε να θέλει να είναι φίλος μαζί σου.

Όταν τα παιδιά είναι αναστατωμένα για κάτι που συνέβη, η εμπειρία τους είναι αρκετή για να σπείρει τους σπόρους του μαθήματος που θα μάθουν. Θα μάθουν να είναι πιο προσεκτικοί με το σώμα τους με τον καιρό. Θα μάθουν πώς λειτουργούν οι σχέσεις με τον καιρό. Θα μάθουν την ευθύνη στον χρόνο τους. Ως γονείς, η δουλειά μας εδώ είναι τόσο απλή! Το μόνο που έχει να κάνει είναι να τους συναντάς εκεί που είναι, να είσαι εκεί, να τους αποδεχόμαστε και να τους περιορίζουμε.

Μην κατηγορείτε το παιδί σας για την εμπειρία σας

Φυσικά και φωνάζω! Είδες τι έκανες;

Γιατί να είμαι ευγενικός μαζί σου; Ήσουν καλός μαζί μου;

Αν πρόκειται να φωνάξεις, τότε θα φωνάξω κι εγώ!

Βρήκα ένα πανό που μου άρεσε και δεν μπορώ να θυμηθώ πού, επομένως δεν μπορώ να δώσω πίστωση, αλλά να ξέρετε ότι αυτή η πρόταση δεν είναι δική μου – η δουλειά σας δεν είναι να αποτρέψετε το παιδί σας από ένα θυμό, η δουλειά σας είναι να βεβαιωθείτε ότι δεν θα έχετε ένακαι αυτό είναι 100% ακριβές.

Όταν κατηγορούμε τα παιδιά μας για τις πράξεις μας, βάζουμε μια τεράστια ευθύνη στα χέρια τους, μπερδεύοντάς τα να πιστεύουν ότι έχουν αυτήν την τεράστια δύναμη πάνω μας. Αλλά, περιμένετε… Μήπως τους δίνουμε αυτή τη δύναμη ακούσια; Ναι, αυτό κάνουμε όταν δεν αναλαμβάνουμε την ευθύνη του εαυτού μας.

Είμαστε οι μόνοι υπεύθυνοι για αυτό που κάνουμε.

Οι λέξεις έχουν σημασία και έχουν τη μεγαλύτερη σημασία.  Οι λέξεις που χρησιμοποιούμε χτίζουν τους εσωτερικούς κόσμους των παιδιών μας, καθορίζουν πώς βλέπουν και βιώνουν τον εαυτό τους και επιπλέον - σχεδιάζουν το μέλλον τους.  Χωρίς να το γνωρίζουμε και εντελώς άθελά μας, συχνά λέμε πράγματα που είναι επιζήμια.  Δείτε πώς να το αποφύγετε και να καλλιεργήσετε θετική και ενδυναμωτική επικοινωνία με τα παιδιά σας.

Μην κρίνετε, μην επικρίνετε και μην επικρίνετε οτιδήποτε κάνουν

Γιατί το έκανες?

Πώς συνέβη?

Δεν μπορείς να είσαι πιο προσεκτικός;

Γιατί σου συμβαίνει πάντα;

Έχουμε την τάση να πιστεύουμε ότι τα παιδιά μας είναι μελλοντικοί ενήλικες, και ενώ αυτό συμβαίνει αναπόφευκτα, είναι άσχετο με το παρόν. Τώρα είναι παιδιά, και αυτό πρέπει να είναι και ποιοι πρέπει να είναι.

Δεν πειράζει να χύνονται, να πέφτουν, να πετούν, να σκοντάφτουν, να κάνουν λάθη, να έχουν μεγάλα συναισθήματα και όλα αυτά τα μικρά πράγματα για τα οποία έχουμε τόσο ισχυρές απόψεις (και κατά). Όλα αυτά τα πράγματα είναι 100% εντάξει για ΤΩΡΑ και σταδιακά θα εξαφανιστούν από τη ζωή σας. Αλλά η σχέση θα παραμείνει, και αυτό που φαίνεται είναι όλα στα χέρια σας.

Λοιπόν… Πώς λέμε το σωστό;

Για να μην τελειώσουμε με τέτοια αρνητικότητα, ας εξερευνήσουμε εν συντομία τις διάφορες καλύτερες επιστροφές στις παραπάνω καταστάσεις.

  1. Ενσυναίσθηση και επικύρωση πάντα δουλεύουν. «Ουάου, νιώθεις _____ αυτή τη στιγμή; Το καταλαβαίνω? Θα το έκανα επίσης, αν μου συνέβαινε _____».
  2. Παρατήρηση και πρακτική υποστήριξη πάντα δουλεύουν. «Χύσατε λίγο γάλα. ας το καθαρίσουμε. Να χρησιμοποιήσουμε αυτό ή εκείνο;».
  3. Περιέργεια λειτουργεί πάντα. «Περίμενε, τι εννοούσες όταν το είπες αυτό»; «Τι ελπίζατε να πετύχετε όταν το κάνατε αυτό»;
  4. Διήγηση μύθων λειτουργεί πάντα. «Ξέρεις, θυμάμαι κάτι παρόμοιο που μου συνέβη κάποτε… Να τι έκανα».

Για περισσότερη σαφήνεια σε οποιοδήποτε από αυτά, ακολουθήστε τους συνδέσμους στο κείμενο. οδηγούν σε περίτεχνα άρθρα για κάθε θέμα και θα μπορούσαν εύκολα να σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε θετική και ενδυναμωτική επικοινωνία με τα παιδιά σας.

Και γίνετε μέλος της ομάδας υποστήριξης της ζωής και της γονικής μου υποστήριξης στο Facebook. Θα ήθελα να σε γνωρίσω.